Babykennis- Transitie ouderschap en hechtingsproces
top of page

Transitie ouderschap en hechtingsproces

Nascholing/ Multi Intercollegiaal Overleg
"Deze kennis zou standaard kennis moeten zijn voor iedereen die werkt met zeer jonge kinderen"

Een enthousiaste cursist

Werk je met aanstaande/prille ouders en zeer jonge baby’s? 

Dan is deze opleiding voor jou.

​

Het is een kwetsbare doelgroep: aanstaande- of prille ouders en hun baby. Fysiek, maar ook emotioneel gezien. Deze groep is erg gevoelig voor de input die zij krijgen van hun omgeving. Als betrokken professional weet jij dit. De houding die zorgprofessionals hebben ten opzichte van deze cliënten of patiënten, maakt een diepe impact. Deze impact heb je op de ouders, maar (indirect) ook op de baby’s.

 

Daarom is het voor iedereen die werkt met deze kwetsbare doelgroep, belangrijk om geschoold te worden op het bieden van emotionele begeleiding aan deze groep. Zelfs als je in jouw werk meer gericht bent op het fysieke welzijn van moeder en/of baby. Want bij baby's geldt het misschien nog wel sterker dan bij volwassenen: het mentaal welzijn hangt sterk samen met het fysiek welzijn.

 

​

3 Centrale punten in deze nascholing

1. Welke aandachtspunten zijn er in de benadering van prille ouders?

2. Wat hebben baby’s nodig van hun ouders en waarom hebben zij dit nodig?

3. Hoe ondersteun je ouders zodat zij voldoende veiligheid en geborgenheid kunnen bieden aan hun baby?

 

​

Draag positief bij aan de belangrijke eerste 1000 dagen

De eerste 1000 dagen van een baby vormen de cruciale blauwdruk voor de verdere ontwikkeling. Het is een intensieve levensfase, voor baby's, maar ook voor ouders! Welke thema’s spelen allemaal? Welke signalen zijn er voor emotionele problematiek bij ouders en baby? En wat kan jij in jouw vak doen om ondersteuning te bieden (zonder dat je gelijk psycholoog hoeft te spelen)? Je leert het in deze E-learning. 

 

​

Ben jij een betrokken professional en is 1 van deze punten herkenbaar voor je?

- Je hebt regelmatig een onderbuik gevoel bij cliënten over het contact met hun (ongeboren) kind, maar je kan er niet altijd precies de vinger op leggen wat het is. Daardoor kan het lastig zijn om het bespreekbaar te maken.

- Je verbaast je over clienten die weinig betrokken lijken bij hun zwangerschap of baby en vind het lastig om aansluiting bij hen te vinden.

- Je wilt graag handvatten hoe je kunt omgaan met cliënten/patiënten die overmatig bezorgd zijn en een veel te groot appèl op je doen.

- Je vraagt je af hoe jij pril ouderschap en het hechtingsproces tussen ouder en kind kan ondersteunen, binnen de grenzen van je vakgebied.

- Je wil graag in gesprek komen met ouders die weinig contact maken met hun (ongeboren) baby, maar weet niet hoe je dit het best kunt aanpakken.

- Je merkt dat sommige cliënten op een onrealistisch grote roze wolk zitten en je bent bang dat ze er keihard vanaf zullen vallen. Maar hoe dring je op een vriendelijke manier tot hen door?

- Je maakt je zorgen over je cliënt en oppert keer op keer extra hulp, maar je cliënt weigert. Of zegt "ja" en doet "nee."

​

​

Na deze opleiding…

1. Ken je de aandachtspunten in de benadering van aanstaande/prille ouders en kan je deze punten toepassen in de praktijk.

2. Heb je basiskennis over de gehechtheidtheorie en de impact op de ontwikkeling van een mens.

3. Weet je welke emotionele thema’s er spelen bij aanstaand ouderschap en pril ouderschap.

4. Heb je meer vaardigheden voor het bieden van passende ondersteuning bij haperingen in de ontwikkeling van het ouderschapsgevoel en/of het hechtingsproces tussen ouder en baby.

5. Kan jij meer communicatiesignalen van baby’s opvangen en deze signalen communiceren naar ouders.

6. Ben je geïnspireerd om meer ondersteuning te bieden aan de prille ouder-kind band.

 

Naast een grote bijdrage leveren aan het welzijn van ouder en baby, is ons doel voor elke cursist dat zij na het volgen van deze E-learning, nog meer verdieping, verwondering en plezier gaat halen uit hun werk…

 

Wil jij dat ook? Meld je dan nu aan voor deze E-learning.

​

​

​

"Het hechtingsproces is zoveel meer dan huid-op-huid contact en borstvoeding.

De rol van zorgprofessionals kan zo groot zijn, juist als de baby's nog heel klein zijn."

-Minke den Heijer
 

ERVARING VAN ANDEREN

"VEEL INHOUD OVER EEN HEEL BELANGRIJK ONDERWERP. DIT ZOU EEN GROTE GROEP MOETEN BEREIKEN VAN VERLOSKUNDIGEN, VERPLEEGKUNDIGEN, JGZ-PROFESSIONALS, MAAR OOK GYNAECOLOGEN EN KINDERARTSEN. SUPER LEERZAAM!

Accreditatie KNOV

A categorie: 5,5 punten 

C categorie: 4 punten

​

Rolverdeling:

Communicator: 60%

Coach en counsellor: 40%

​

SKJ/V&VN accreditatie op aanvraag.

​

Voor wie?

Deze nascholing is geschikt voor elke professional, die werkt met aanstaande of prille ouders en hun baby's, zoals: verloskundigen, verpleegkundigen O&G/neonatologie, JGZ medewerkers, doula's, fysiotherapeuten, haptotherapeuten, POH GGZ, zwangerschapsdocenten, docenten babymassage, lactatiekundigen, jeugdhulpverleners.

​

Duur

De nascholing duurt 9 uur verdeeld over twee dagen:

Dag 1: 10.00 uur - 16.00 uur

Dag 2: 13.30 uur- 16.30 uur

+ 1 uur voorbereidingsopdracht

​​

Kosten

Open inschrijving: €345,- p.p., incl. cursusmateriaal en lunch (bij face-to-face bijeenkomsten)

​

Docenten

De docent is deskundige op het gebied van zwangerschaps- en babypsychologie en heeft ervaring

met de behandeling van problemen in de gehechtheidrelatie.

​

Minke den Heijer
Dr. Anouk de Bruijn
bottom of page