top of page

Kijk wat je baby zegt

Online cursus voor aanstaande ouders 
en ouders met een baby (jonger dan 4 maanden)
CRKBO_Instelling.jpg

Jouw baby is volledig afhankelijk van jou om te overleven. Daarom is je kleintje ontzettend gericht op contact met jou. De meeste ouders weten dit niet. In deze online cursus leer je de signalen van je baby nog beter begrijpen.

 

Baby’s slapen, drinken, poepen en plassen alleen maar de eerste weken. Een vaak gemaakt statement. Maar is dat wel zo?

Nee! Dat is absoluut niet waar.

 

Baby’s hebben namelijk hele belangrijke sociale overleefskills nodig naast slapen en eten. Dat komt omdat ze zelfstandig niet kunnen overleven. Ze zijn nog te pril en kwetsbaar om voor zichzelf te kunnen zorgen en daarom zijn baby’s continu gericht op het zoeken van sociaal contact. Sociaal contact is een eerste levensbehoefte.

Baby's communiceren dan ook de hele dag. Ze gebruiken alleen nog geen woorden, maar ze geven hele kleine signalen. Die signalen zijn vaak zo klein, dat een ongetraind (of onoplettend oog) ze niet ziet. Een gemiste kans, want baby's voelen zich extra veilig en geborgen als er op hun signalen wordt gereageerd.

 

Door te oefenen met kijken naar baby's, ga je veel meer kleine signalen bij je baby herkennen. Wanneer baby's zich gezien en gehoord voelen, dan zijn ze meestal rustiger, slapen ze beter en huilen ze minder. Ook voor jou als ouder is het enorm waardevol om je kind goed te begrijpen. Zo kan je meer van elkaar genieten en voel jij je zelfverzekerder in je ouderschap.

Deze cursus is gevuld met filmpjes van baby's en hun ouders, waarin een zorgprofessional ondertiteld wat je kunt zien aan de baby. Je zult versteld staan!

Mother and Baby

Dit is wat veel ouders niet weten over hun baby...

  • Het eerste levensjaar is ontzettend belangrijk voor de verdere emotionele ontwikkeling van je baby. Psychologen zeggen dat de 'eerste emotionele blauwdruk' in dit jaar wordt gelegd. Deze blauwdruk neemt je kind de rest van het leven met zich mee.
     

  • De hersenen van een mens groeien nooit meer zo hard als in het eerste levensjaar. Hersenen groeien door de ervaringen die een baby opdoet. Voor deze ervaringen is je baby volledig afhankelijk van jou! EN communicatie is een heel belangrijk onderdeel van deze hersenstimulerende ervaringen.
     

  • Ook het stresssysteem in de hersenen wordt tijdens de zwangerschap en in het eerste levensjaar aangelegd. Je kind leert van jou als ouder hoe het kan omgaan met stressvolle situaties. Wat gebeurt er als ik overstuur ben? Hoe kan ik weer tot rust komen? Dit zijn dingen die een baby nog niet weet en waarvoor het jou nodig heeft. Het helpt jouw baby enorm als jij nog beter begrijpt wat je baby probeert te zeggen tegen jou. EN het helpt ook als je baby van jou kan leren hoe het weer tot rust kan komen. Daar heeft je kind een leven lang profijt van.

Dus: investeren in het contact met je baby is een positieve investering, waar je kind een leven lang profijt van heeft.

Na het volgen van deze cursus

1. Begrijp je waarom het belangrijk is voor de (hersen)ontwikkeling van je baby, dat jullie goed met elkaar communiceren.


2. Herken je verschillende bewustzijnstoestanden van je baby en weet je hoe je hiermee kunt omgaan.

3. Begrijp je de huiltjes EN de lichaamstaal van je baby beter.

4. Zie je nog vaker de contactinitiatieven van je baby.

 

5. Voel jij je zelfverzekerder als (aanstaande) ouder.

6. Heb je volop ideeën hoe je op deze contactinitiatieven kunt reageren en ontstaat er goed afgestemd contact, waardoor je meer van elkaar kunt genieten en nog meer liefdevolle gevoelens ervaart samen met je baby.

7. Zorgt de hechte band tussen jullie voor een goede ontwikkeling van zelfgevoel bij je baby. Dit zelfvertrouwen neemt je baby ook mee in het contact met anderen. Niet alleen in hun jeugd, maar zelfs tot in volwassenheid.

Happy Baby

Je ontvangt...

1. Vier modules over interactie met baby's, volledig bestaand uit filmpjes.

2. Een jaar lang toegang tot de volledige cursus.

3. De mogelijkheid om de cursus te volgen vanaf de bank/je bed op de momenten dat het jou uitkomt.

4. EN als member kan je in ons forum ervaringen delen en/of vragen stellen aan andere ouders en aan de gedragsdeskundigen/therapeuten gespecialiseerd op het gebied van zwangerschap en baby's. Geheel gratis!

                                         

Je investeert...€37,50 

in een nog sterkere verbinding met je baby.

Maak van 6 tot 16 april gebruik van onze presale korting (20%) 

Zou het niet geweldig zijn als...

... je ziet en merkt dat je baby zich vertrouwd en veilig voelt bij jou? 

... je kind door het contact met jou, stapje voor stapje vol zelfvertrouwen het leven tegemoet kan gaan?

Image by Lawrence Crayton

De vier
modules van deze cursus

Voor de ontwikkeling van een goed zelfvertrouwen bij je baby.

1. Verbinding tijdens de zwangerschap

2. 0-3 maanden: Wat laten baby's zien?

3. 0-3 maanden: Focus op interactie

4. 4 maanden+ : Reageren op elkaar

VOOR WIE

Deze cursus  is geschikt voor elke ouder die in verwachting is of een baby jonger dan 4 maanden heeft.

 

Ook is deze cursus geschikt voor mensen die als oppas werken of fungeren, zoals bijvoorbeeld opa's of oma's. 

Voor deze cursus is het belangrijk om de Nederlandse taal goed te begrijpen.

De makers van 'Kijk wat je baby zegt'

Logo BabyKennis Academy BV - 2021 - wit.png
AIT-logo-RGB-klein.png
Unknown.jpg
Cest la Vie Photographie HR 004.jpg

DOOR WIE?

Deze online cursus is gemaakt door experts op het gebied van Infant Mental Health en ouderschap. Vanuit onze wetenschappelijke basisopleiding als gedragsdeskundigen en therapeut, zijn we aanvullend gespecialiseerd in zwangerschap en de babytijd. 

 

De cursus is tot stand gekomen uit een samenwerking tussen Babykennis Academie, Stichting Associatie Interactiebegeleiding en Thuisbehandeling (Stichting AIT) en Stichting Babywerk. De ontwikkelaars hebben tientallen jaren aan training en ervaring met het kijken en begrijpen van baby's en ouders in interactie met elkaar. De gebundelde kennis en ervaring maakt deze online cursus leuk om te volgen, leerzaam en super nuttig!

Waarom is het handig om
'Kijk wat je baby zegt' al tijdens de zwangerschap te doen?

De eerste periode samen met je baby is behoorlijk intensief. De meeste ouders met een baby geven achteraf aan dat ze vooraf graag meer kennis hadden gehad over hoe het zou zijn.

 

Helemaal voorbereiden en weten hoe de zorg voor een baby is, kan natuurlijk niet. Toch blijkt uit onderzoeken, dat ouders die zich hebben voorbereid op het ouderschap en het contact met hun baby:

1  Lekkerder in hun vel zitten na de geboorte.

2 Een sterkere band voelen met hun baby. Ze kunnen er meer van genieten.

De filmpjes in deze online cursus helpen jou met deze belangrijke voorbereiding, zodat jullie samen een sterke start kunnen maken. Uit andere onderzoeken weten we dat dit bijdraagt aan een gezonde (emotionele, sociale, maar ook cognitieve) ontwikkeling van kinderen.

Is je baby al geboren en jonger dan 4 maanden? Ook dan kan je natuurlijk deze online cursus nog volgen om het contact samen te versterken.

Deze online cursus aanvragen voor jouw organisatie?
Dat kan!

Vraag een offerte of een adviesgesprek aan.

Geef in het bericht even aan om welke organisatie het gaat en wat jullie wensen zijn.

bottom of page