Wat is Infant Mental Health (IMH)?
top of page

Wat is Infant Mental Health (IMH)?

Bijgewerkt op: 28 apr. 2021


Infant Mental Health (IMH) is een visie op de ontwikkeling van zeer jonge kinderen (van kinderwens tot 5 jarige leeftijd). Waarschijnlijk heb je er al wel eens van gehoord. De visie wordt steeds populairder in onze maatschappij. Maar wat houdt het nu eigenlijk in?



Relationeel en ontwikkelingsgericht

De IMH-visie gaat er vanuit dat zeer jonge kinderen zich ontwikkelen in relatie tot hun omgeving. Het emotioneel welzijn van de baby ligt aan de basis van alle andere ontwikkelingsgebieden. Vanuit een veilig en geborgen gevoel, kan een baby zich optimaal ontplooien.



Razendsnel

Baby’s hebben een enorm vermogen om zich snel te ontwikkelen. Het menselijk brein groeit op geen enkel moment zo snel als in het eerste levensjaar. Dat is niet moeilijk te snappen: het verschil tussen de vaardigheden van een pasgeboren baby en een dreumes van een jaar is duidelijk te zien. Het blijft in mijn ogen altijd een wonder om die razendsnelle ontwikkeling aanschouwen.



Hoe ontwikkelen zeer jonge kinderen zich?

Zeer jonge kinderen zijn voor hun ontwikkeling en overleving volkomen afhankelijk van de aanwezigheid en zorg van hun ouders/primaire verzorgers. Baby’s hebben hen dus hard nodig en zijn daarom van nature erg gericht op sociaal contact.


Baby’s leren door de ervaringen die zij opdoen. Voor deze ervaringen hebben zij ouders/verzorgers nodig. Wanneer een baby de hele dag alleen in een wieg ligt, dan is de enige ervaring: stilte, het voelen van het matras, het deken en de spijlen van de wieg. Wellicht ken je de filmpjes van de Roemeense weeshuizen waar baby's heel de dag in hun bed lagen? Het resulteert in zelfstimulatie zoals wiegen en hoofdbonken, omdat dit de enige ervaringen zijn die de kinderen zichzelf kunnen geven. Uiteindelijk leveren deze eenzame eerste levensjaren forse ontwikkelingsachterstanden op.


Wanneer zeer jonge kinderen voelen dat hun veiligheid gewaarborgd wordt door de volwassenen die voor hen zorgen, dan geeft hen dat de kans om nieuwe ervaringen op te doen. In de prille babytijd zijn deze ervaringen vooral samen met ouders. Naarmate de kinderen groter worden, kunnen ze deze ervaringen steeds vaker zelfstandig opdoen in de nabije omgeving van de ouder/verzorger.



Ouderschap

Ouderschap is dan ook een belangrijk onderdeel van IMH. Lukt het de ouder om samen met hun kind positieve ervaringen op te bouwen? Lukt het de ouder om hun kind het gevoel te geven dat ze veilig en geborgen zijn? De meeste ouders lukt dit gelukkig goed genoeg. Toch zijn er ook veel ouders die kampen met moeilijke gevoelens over hun ouderschap. Moeilijke gevoelens ten opzichte van hun baby, kunnen het opbouwen van een liefdevolle vertrouwensband ook in de weg staan. Deze gevoelens kunnen het lastiger maken om het gevoel van hun kind te snappen en om samen met hen plezier te delen.



Impact van de eerste jaren

Onze herinneringen worden opgeslagen in ons brein en in ons lijf. We hebben veel bewuste herinneringen, maar nog veel meer onbewuste herinneringen. Ervaringen die zeer jonge kinderen opdoen, worden meestal opgeslagen als onbewuste herinneringen. Ze beïnvloeden hoe we ons voelen in het leven. In de eerste levensjaren wordt de blauwdruk voor onze verdere ontwikkeling gevormd in de vorm van onbewuste overtuiging en patronen. Kan ik anderen vertrouwen? Kan ik op mezelf vertrouwen? Doe ik ertoe? Kan ik betekenisvolle relaties met anderen aangaan?

Het helpt een persoon in de rest het leven als deze onbewuste patronen en overtuigingen opbouwend en positief zijn. Wanneer deze niet positief zijn ingesteld, dan maakt dit het leven een stuk moeilijker en soms zelfs pijnlijker.



De eerste 1000 dagen

Daarom zijn de eerste 1000 dagen van het leven ook zo ontzettend belangrijk voor ons mensen: Zeer jonge kinderen ontwikkelen zich super snel en de blauwdruk voor de rest van hun ontwikkeling wordt in deze dagen gelegd. Voldoende reden dus om veel aandacht te besteden aan de ontwikkeling van deze kwetsbare doelgroep.



Nascholing

Voor professionals die werken met aanstaande/prille ouders en hun kinderen, bieden we verschillende nascholingen over IMH. Bekijk ons nascholingsaanbod of onze e-learnings. We hebben een samenwerking met IMH Nederland. Op hun website is meer informatie te vinden over IMH. Bijvoorbeeld in dit artikel: IMH... wat betekent het eigenlijk?



Nuttige links:





803 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page