top of page

Waarom is mijn baby zo onrustig?

Zorgen voor je baby als hij of zij onrustig is, vraagt best veel van een ouder. Vooral als je niet direct weet waarom je baby onrustig is. Het huilen van een baby werkt als een alarmsignaal in ons hoofd. Zo is het huilen van een baby ook bedoeld: het is namelijk de enige manier waarop baby's kunnen aangeven dat er iets met ze aan de hand is en het zet hun ouders aan tot actie. Het is natuurlijk aan jou als ouder om te ontdekken wat er aan de hand is. Er zijn verschillende redenen dat baby's kunnen huilen. In dit artikel gaan we dieper in op behoefte huilen.



Wat is behoefte huilen?

Bij behoefte huilen, huilen baby’s omdat er een gevoel van onbehagen is. Dat kan komen door iets bij de baby van binnen, zoals bijvoorbeeld honger, vermoeidheid of pijn. Het kan ook zijn dat de baby behoefte heeft aan meer rust en door prikkels van buitenaf geen rust kan vinden. Het uit dan een onbehagen van overprikkeling en geeft aan dat het rust wil. Lees verder om te ontdekken welke behoeftes baby's hebben.


Lichamelijke behoeftes van baby's

Het is vrij bekend. Baby’s huilen als ze honger hebben, als ze moe zijn, een vieze luier hebben, het te warm of te koud hebben of als ze pijn hebben. Het is de standaard checklist, die je vast wel kent. Als je baby regelmatig onrustig is, ken je deze checklist vast uit je hoofd. Daarom wordt er in deze blog niet heel uitgebreid op ingegaan.

Behoefte aan veiligheid

Baby’s zijn volledig afhankelijk van hun omgeving voor hun overleving. Ze hebben behoefte aan nabijheid en verbinding. Wij weten dat we in een veilig huis wonen, waarvan de deuren op slot gaan en dat er geen wilde beesten de wieg in zullen sluipen om de baby te verslinden. Wij weten ook dat de babyfoon aan staat en dat we er zullen zijn om voeding te geven als de baby dit nodig heeft. Maar een baby weet dit niet. Een baby zal niet lang overleven als het helemaal alleen is. En dus huilt een baby als het zich niet veilig voelt. Als het zich niet verbonden voelt. Je verwent je baby dus niet met lichamelijk contact en knuffelen. Je geeft het een broodnodig gevoel van veiligheid.

Behoefte aan autonomie

Baby’s kunnen direct na de geboorte al meer dan we denken. Alleen: we hebben vaak niet genoeg geduld om ons aan te passen aan het langzame tempo van een baby. Uit Zweeds onderzoek is gebleken dat baby’s na de geboorte zelf kruipen naar tepel van hun moeder. MAAR Het kost ze wel tijd en dit is meestal tijd die wij volwassenen de baby niet geven. Het kan interessant zijn om eens op je handen te zitten en te observeren wat je baby doet op momenten dat het niet huilt. Misschien kan je baby al meer dan je denkt!




Behoefte aan een goede balans tussen nieuwe ervaringen en rust


Baby’s zijn super nieuwsgierig en leergierig. Je kunt vanaf de geboorte al zien dat ze op wakkere, alerte momenten al hun zintuigen gebruiken om de wereld in zich op te nemen. Baby’s geven het goed aan als ze overprikkeld beginnen te raken en behoefte hebben aan rust. Je ziet vaak dat hun rustige alerte staat dan overgaat in houterige onrustige bewegingen, dat ze hun ogen dichtknijpen en hun hoofd afwenden. Misschien herken je het gevoel van overprikkeling wel. Als je bijvoorbeeld naar een groot feest bent geweest of ’s avonds nog gewerkt hebt, dan kan je soms moeilijk de slaap vatten. Je hebt dan nog even tijd nodig om alles te verwerken, voordat je je weer rustig genoeg voelt om te gaan slapen. Voor je baby werkt dit hetzelfde. In jouw veilige aanwezigheid, kan het vervelende gevoel van de overprikkeling met huilen geuit worden. Daarna kan je baby weer rustig worden en alle indrukken verwerken.


Hoe weet je of je baby overprikkeld is?

Gewone vermoeidheid en overprikkeling kunnen best veel op elkaar lijken. Bij de ene baby is het verschil makkelijker te zien dan bij de ander. In principe zie je bij een overprikkelde baby dat ze een wat glazige blik krijgen en je moeilijk oogcontact kunt krijgen op dat moment. Het lijfje is strak gespannen en maakt houterige bewegingen. De huil is wat schriller en hoger dan anders.


Waarvan kunnen baby's nog meer onrustig worden?

Behoefte huilen is de meest bekende oorzaak van baby huilen. Maar het is niet de enige. Baby's kunnen namelijk ook huilen en onrustig zijn als ze lastige onverwerkte herinneringen hebben (denk bijvoorbeeld aan een moeilijke bevalling of medische ingrepen). Ook kunnen baby's reageren op stressvolle omstandigheden in de omgeving. Meer lezen hierover? Check deze blog.



Steun voor ouders van onrustige baby's

Is jouw baby vaak onrustig? Ons online programma 'Ontspanning voor jou en je onrustige baby' kan extra ondersteuning bieden. Allerlei filmpjes leren je meer over het begrijpen van je baby, geven steun aan jou als ouder en geven tips om de band met je baby te verstevigen. Volg het programma nu gratis als je meewerkt aan het effectiviteitsonderzoek van de Open Universiteit naar dit programma. Meer informatie lees je hier.


Lees ook!



Bronvermelding

219 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page