Waarom blijft mijn baby onrustig, terwijl ik de hele checklist heb doorlopen?
top of page

Waarom blijft mijn baby onrustig, terwijl ik de hele checklist heb doorlopen?


In de vorige blog heb je gelezen over behoefte huilen van baby's. Baby's huilen om aan te geven dat ze iets nodig hebben (eten, slaap, geborgenheid, prikkels of rust). Maar er zijn nog meer redenen voor baby's om te huilen. Hieronder lees je meer.


Herinneringshuilen

Baby's hebben al herinneringen. Het zijn geen herinneringen die ze actief kunnen na vertellen als ze 6 jaar oud zijn, maar het zijn herinneringen die in hun cellen worden opgeslagen. Herinneringen die in hun lijf zitten. Zo merk ik in mijn praktijk bijvoorbeeld dat baby's die een sonde hebben gehad, vaak gevoelig zijn voor aanraking in het neus en mond gebied. Even de neus en mond schoonmaken resulteert dan al snel in een volledig overstuur kleintje.


Als baby’s huilen vanwege herinneringen is er geen directe reden in dit moment aan te wijzen voor het huilen van de baby. De baby heeft genoeg gedronken en kan uitgerust zijn, maar toch huilt het. Dit huilen kan dus te maken hebben met een overweldigende gebeurtenis die een baby eerder heeft meegemaakt en die nog niet verwerkt is. Het kan bijvoorbeeld gaan om een hele stressvolle gebeurtenis al tijdens de zwangerschap, om een heftige, onverwerkte bevallingservaring of om een plotse of langdurige scheiding van hun ouders na de geboorte. Ons lichaam slaat herinneringen op. De baby heeft dus geen verbale gedachten nodig om een herinnering uit het verleden naar boven te halen. Hun lijfje vertelt het verhaal.



Herinneringshuilen begrijpen

Het is vaak heel moeilijk om dit type huilen van je kind te begrijpen. Bij behoefte huilen kunnen we allerlei signalen van de baby opvangen. Een huilbui bij herinneringshuilen verloopt anders. Wanneer het gaat om dit type huilen, merken ouders vaak dat hun baby tussen het huilen door ook weinig tot ontspanning komt. Het lijfje blijft gespannen voelen als een houten plank of de baby slaapt licht en wordt snel wakker. De baby geeft weinig signalen voor het huilen begint. Vanuit het niets kan een baby zich ineens afsluiten voor jou en heel hard beginnen te huilen.

Sommige ervaringen voor baby’s zijn zo overweldigend geweest, dat ze zich hebben teruggetrokken in zichzelf om de ervaring aan te kunnen. Baby’s zijn op die momenten stil en maken geen contact. Bij sommige baby’s wordt deze manier van zijn een patroon. Het is normaal dat baby’s weinig contact maken als ze moe of overprikkeld zijn. Maar als je bij jou baby herkent dat er weinig wakkere en alerte momenten zijn, waarop je baby wel behoefte heeft aan contact, dan kan het zijn dat je baby last heeft van moeilijke onverwerkte herinneringen.




"Ik dacht dat ik een huilbaby had, maar toen ik mijn geweldadige relatie verbrak, stopte mijn baby direct met huilen."


Resonantiehuilen

Bij resonantiehuilen pikt de baby de emotionele en lichamelijke stress en gevoelens van de ouders op en uit deze door te huilen. Baby’s zijn van nature ontzettend gericht op hun omgeving. Ze moeten wel! Want ze zijn volledig afhankelijk van hun omgeving voor hun overleving. Ze stemmen zich af op de sfeer en de gemoedstoestand van andere mensen, om te begrijpen of de situatie ok is. Onrust of stress bij ouders kan hierdoor zorgen voor onrust of stress bij een baby. Misschien herken je dit ook wel bij jezelf: je zult vast merken dat je je anders voelt als je afspreekt met vrienden die opgewekt en vrolijk zijn, dan als je afspreekt met een vriend of vriendin die zich somber of boos voelt. Dat begint al bij de ontmoeting: word je hartelijk onthaald met een warme knuffel of krijg je een trieste schouderophaal en een flauwe glimlach.

Voor baby’s werkt dit hetzelfde en nog iets sterker, omdat hun zelfgevoel nog moet ontwikkelen.

Als je het resonantie huilen herkent, dan betekent dit natuurlijk niet dat het huilen van je baby jouw schuld is. Ieder mens belandt wel eens in stressvolle of moeilijke situaties. Het betekent wel dat het zinvol is voor jou als ouder om op tijd te herkennen wanneer je stress ervaart en wanneer je emotioneel niet lekker in je vel zit. Als jij je rustiger voelt van binnen, dan zal je baby deze rust ook voelen. Misschien is het wel nodig voor je om andere keuzes te maken of om hulp te vragen van anderen. Bedenk wat jou kan helpen.



Tips voor als je baby veel huilt

  1. In verreweg de meeste gevallen huilen baby's niet omdat er iets medisch aan de hand is. Toch is het altijd goed om dit te laten checken. Ga hiervoor naar je huisarts of naar het consultatiebureau. Zij helpen je verder.

  2. Ons online programma: 'Ontspanning voor jou en je onrustige baby' leert je van alles over het begrijpen van babysignalen en over samen tot rust komen (co-regulatie).

  3. Bron voor deze blog is het boek: 'Waarom baby's huilen en hoe jij je baby kunt troosten', van Thomas Harms. Wil je meer weten? Lees dan dit mooie boek.

  4. Behoefte aan extra ondersteuning? Er zijn veel professionals gespecialiseerd in onrustige baby's (babyconsulenten, IMH-consulenten).

  5. Denk je dat er sprake is van herinneringshuilen bij jou baby? Een Infant Mental Health-specialist kan jullie verder helpen.

Lees ook!

200 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page