top of page

Waarom dagdromen tijdens de zwangerschap belangrijk is


Je herkent het vast als je zwanger bent (of bent geweest): je gedachten zijn gevuld met fantasieën, angsten, wensen en dromen over en voor je kind. Deze dagdromen tijdens de zwangerschap zijn belangrijk, ze hebben namelijk een belangrijke functie. Ze helpen aanstaande ouders om ruimte te maken voor hun kind in hun leven. Met al deze gedachten maken ouders al voor de geboorte een intern beeld van hun baby. Hierbij wordt meestal rekening gehouden met allerlei verschillende scenario's. Mooie scenario's (hoe zal het zijn als mijn kind net zo vrolijk is als mijn partner of net zo avontuurlijk is als mijn moeder), maar ook minder mooie scenario's (hoe zal het zijn als mijn kind ADHD heeft net zoals mijn neefje of net zo agressief wordt als mijn vader).


(Dag)dromen over je baby

Herken je deze fantasieën en angsten? Elke ouder heeft ze en ze horen er allemaal bij. Regelmatig hoor ik dat moeders zich schuldig voelen als ze angsten of moeilijke gevoelens ervaren. Door al tijdens de zwangerschap bezig te zijn met het idee dat je kind ook eigenschappen kan hebben, waar je minder enthousiast van wordt, maak je ruimte voor je kindje zoals hij of zij werkelijk is.

Geen enkel kind kan aan alle positieve verwachtingen van de ouders voldoen. Daarom is het des te belangrijker dat de fantasieën en verwachtingen realistisch zijn. De mooie fantasieën en de zorgelijke scenario's houden elkaar in balans.


Balans in jouw hoofd tijdens de zwangerschap

Als je alleen maar positieve ideeën hebt, dan is de kans dat je pijnlijk hard van de roze wolk afvalt na de geboorte redelijk aanwezig. Heb je (om welke goede reden dan ook) voornamelijk angsten over je kindje in je hoofd? Ook dan kan het lastig zijn om je kind werkelijk te gaan zien voor wie het is. Als er in jou een mooie balans kan ontstaan over jouw wensen en angsten voor je kind, dan ontstaat er ruimte om je kind echt te ont-moeten. Je ziet jouw kind in alle eigenheid en puurheid, zonder dat het iets 'hoeft' te doen om jouw goedkeuring te krijgen.

Ruimte maken voor je "echte baby" Je zult merken dat aan het eind van de zwangerschap, al deze dagdromen meer naar de achtergrond verdwijnen. Je gaat vanzelf ruimte maken voor je werkelijke kind. Het kind dat als persoon bij jou komt wonen en waar jij voor mag zorgen. Met zijn of haar eigen eigenschappen, moeilijkheden en talenten.


Steun tijdens de zwangerschap

Ben je nog zwanger? Het is vaak heel waardevol om eens op te schrijven welke fantasieën en angsten je allemaal hebt voor je kind. Bewaar het goed, het is mooi om later terug te lezen. Merk je dat de balans tussen hele mooie of hele zware gedachten naar één kant tipt, praat daar dan over met een steunend persoon die je vertrouwt. Dit kan iemand in je familie of vriendenkring zijn, maar je kunt het ook aangeven bij je verloskundige. En als je daar behoefte aan hebt, kan je ook terecht bij Babykennis!

116 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page