top of page

De wonderlijke wereld van baby's

Bijgewerkt op: 28 jul. 2023babypsychologie, wat denkt mijn baby, metalliseren, inleven in de baby, infant mental health

“Mama, baby’s vinden alles veel meer bijzonder dan grote kinderen,” zei mijn kleuter afgelopen week tegen mij nadat ze een paar minuten naar haar baby broertje had gekeken. “Dat komt,” voegt ze toe, “doordat alles nieuw voor ze is en wij alles al vaker hebben gezien.” Ik glimlach, omdat ik juist door de verwondering van mijn kleuter en peuter, ook weer vaker met kinderlijke ogen de wereld bekijk. Details die ik normaliter over het hoofd zie, worden ineens bijzonder interessant door hun stralende ogen en wijzende vingertjes.

Mijn dochter heeft gelijk, haar broertje verwondert zich over nog meer dingen dan zij. In de hectiek van het bezige gezinsleven, sta ik daar minder vaak bij stil dan ik zou willen. Tijdens de cursus ‘Mindful met je baby’ ontwikkeld door UvA Minds, heb ik kijkmeditaties bij baby’s gedaan. Ik neem me voor om snel weer eens een kijkmeditatie bij mijn eigen kleine mannetje te doen.

Als mijn man ’s avonds thuis komt van zijn late dienst en ik, al op bed liggend, net klaar ben met de borstvoeding, vraag ik of hij de luier wil verschonen. Uiteraard doet hij dit graag en ik ga met mijn hoofd vlak naast het kleine hoofdje van ons zoontje liggen, die nu 4 maanden oud is. Ik haal een paar keer rustig adem, waarbij ik me even op mezelf richt. Ik voel dezelfde zachte ondergrond waar hij op ligt en voel het matras onder mijn rug bewegen door het getrappel van zijn beentjes.

Dan open ik mijn ogen en probeer me volledig in te leven in mijn zoontje. Ik zie hoe vanuit zijn liggende perspectief ineens zijn handjes in het gezichtsveld verschijnen. Hij brengt ze voor zijn borst bij elkaar met de vrij recente controle die hij over zijn handen heeft gekregen. Als het lachende gezicht van mijn man ineens opdoemt en contact maakt met mijn zoontje, schieten zijn handjes van blijdschap open. Ik kan me volledig voorstellen hoe interessant die bewegende huidkleurige bolletjes voor hem zijn geweest de afgelopen maanden en hoe hij door herhaling nu snapt dat hij die dingen kan gebruiken. Hij probeert in deze fase alles te grijpen wat hij ziet. Als zijn handjes iets voelen, brengt hij het voorwerp zonder uitzondering direct naar zijn mond, waar hij blijkbaar ook al een positieve gevoelsassociatie mee heeft.


Dan tilt mijn man zijn voetjes omhoog. Nog meer interessants om naar te kijken. Papa pakt zijn voetjes vast en zegt er iets over. “Hoe bizar, ik kan die dingen voelen,” is de eerste gedachte die in mij opkomt. Mijn zoontje ligt stil en concentreert zich duidelijk op het gevoel in zijn voeten.

Ik geniet er van om me weer even zo één te voelen met mijn baby. En ik realiseer me, zoals ik dat al zoveel vaker heb gedaan, hoe precair we met baby’s moeten omgaan. Als ik buiten achter de kinderwagen loop, geven onbekende mensen regelmatig aan dat ze ook wel weer een baby zouden willen zijn: “Lekker in de kinderwagen liggen en alles wordt voor je gedaan.” De hele dag verzorgd worden, klinkt soms natuurlijk best aantrekkelijk in onze drukke maatschappij. Echter, de kwetsbaarheid die dat met zich mee brengt, de volledige afhankelijkheid van onze verzorgers, is iets dat menigeen vergeet.

Baby’s hebben nog geen geïntegreerd beeld van hun omgeving. Ervaringen zorgen ervoor dat ze dit beeld gaan ontwikkelen. Mijn kleine mannetje heeft duidelijk nog geen besef van object permanentie. Dat wil zeggen dat voor hem alleen bestaat wat hij ziet. Als het gezicht van mijn man lachend opdoemt is dat een leuke verrassing voor hem. Ziet hij zijn gezicht niet, dan beseft mijn baby niet dat papa vlakbij is en toevallig even bukt om een sok van de grond te rapen. Is het gezicht dat opdoemt tijdens het verschonen vaak boos, verdrietig of onaandachtig, dan heeft dit een impact op een baby. Zij zijn immers vaak in een afwachtende, afhankelijke staat aan het observeren en zij voelen wat er allemaal gebeurt, om door herhaling een beeld te gaan vormen van hoe hun wereld werkt. Voor verzorgers, thuis en bij de opvang, is het dus heel belangrijk om gedurende de dag aandachtige momenten in te bouwen, waarin zij zich afstemmen op de baby. Deze aandachtige verzorging is cruciaal voor de baby om zich veilig en ontspannen te voelen. Op die manier kunnen baby’s zich optimaal verwonderen en kunnen wij volwassenen daar kinderlijk van mee genieten…

260 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page