top of page

Vader worden: Hoe herkent een pasgeboren baby zijn vader?


Hoe herkent een pasgeboren baby zijn vader?

Als je een pasgeboren baby ziet, is het moeilijk voor te stellen hoe ze de wereld om zich heen ervaren. Ze zijn nog maar net begonnen aan hun reis door het leven, en alles is nieuw en onbekend. Toch is niet alles onbekend, papa en mama voelen vanaf het begin vertrouwd. Er zijn namelijk fascinerende processen die al voor de geboorte starten, waaronder het herkennen van de eigen ouders. Het lichaam van hun moeder is natuurlijk al bekend tijdens de zwangerschap, maar hoe herkent een pasgeboren baby zijn vader nu eigenlijk?


Verbinding met papa tijdens de zwangerschap

De band tussen een vader en zijn pasgeboren kind begint niet pas na de geboorte, maar begint al tijdens de zwangerschap. Terwijl een baby zich nog in de baarmoeder ontwikkelt, kunnen ze de stem van hun vader horen, omdat geluidstrillingen door de buikwand heen gaan. Aan het eind van de zwangerschap, kunnen aanstaande vaders vaak voelen dat hun baby reageert als zij dichtbij de buik van hun partner beginnen te praten. Baby’s kunnen de stem van hun vader onderscheiden van andere stemmen, zelfs als ze nog in de baarmoeder zijn.


Dit vroege contact met papa legt al een basis voor herkenning na de geboorte. Al direct na de geboorte zie je dat baby's reageren op de stem van hun vader. Wanneer een baby overstuur is, kalmeren ze vaak als hun vader tegen hen praat. Als baby's een rustig, wakker moment hebben, luisteren ze vaak geconcentreerd naar hun vader's stem en draaien ze zelfs hun hoofd richting papa als hij spreekt. Kortom, de zachte, geruststellende toon van hun vader, kan een gevoel van comfort en vertrouwdheid bieden aan een baby. Met alle nieuwe prikkels en gevoelens die op de baby afkomen na de geboorte, hebben ze de geborgenheid van hun vader (en moeder) hard nodig.Wat ziet een baby na de geboorte?

Direct na de geboorte kunnen baby’s de gezichten van hun ouders niet scherp zien, omdat hun zicht nog niet volledig ontwikkeld is. Ze kunnen echter wel licht en donker onderscheiden, en contrastrijke patronen trekken hun aandacht. Dit is waar vaders een rol kunnen spelen in het herkenningsproces. Vaders kunnen bijvoorbeeld een contrasterend gezicht hebben, zoals een donkere baard tegenover een lichte huid. Deze contrasten kunnen helpen om de aandacht van de baby te trekken en hun visuele ontwikkeling te stimuleren. Een baby heeft sowieso interesse in gezichten (baard of geen baard...). De combinatie van jouw stem en jouw gezicht zal een herkenbare link worden voor jouw baby. Ook reuk speelt hierbij een rol.


papa worden, vader worden

Herkent een baby de geur van papa?

Naast visuele aanwijzingen spelen andere zintuigen ook een belangrijke rol bij het herkennen van vaders. Pasgeboren baby’s hebben een goed ontwikkeld reukvermogen, en ze kunnen de geur van hun vader onderscheiden van die van anderen. Dit komt doordat baby’s in de eerste dagen na de geboorte in staat zijn om de geur van de borst van hun moeder te herkennen.

Baby's kunnen ook de geur van hun vader gaan associëren met veiligheid en geborgenheid.


 

Uitgelicht!

Huid-op-huid contact met papa voor het opbouwen van een sterke band.

Huid-op-huid contact na de geboorte helpt bij het opbouwen van de band samen. Het is een intiem moment wanneer een vader zijn pasgeboren kind op de blote borst neemt. Dit contact heeft tal van voordelen, waaronder het reguleren van de lichaamstemperatuur van de baby. Een een ander voordeel is de afgifte van oxytocine - het "knuffelhormoon" - wat een gevoel van verbondenheid bevordert. Daarnaast biedt het troost en geruststelling. Deze momenten geven gelegenheid aan de baby om de vertrouwde geur, stem en energie van hun vader te ervaren, wat bijdraagt aan de herkenning en de ontwikkeling van een sterke band.

 

Vader worden en groeien in jouw vaderschap

Het is belangrijk op te merken dat herkenning van hun vader niet iets is dat direct volledig ontwikkeld is bij de geboorte. Het vergt tijd en interactie tussen de vader en de baby om deze band te versterken. Door samen tijd door te brengen, te praten, te knuffelen en te spelen, kan de band tussen een vader en zijn pasgeboren kind groeien en sterker worden.


In de eerste weken en maanden van het leven van een baby kunnen er veel veranderingen optreden in hun vermogen om hun vader te herkennen. Hun zintuigen en cognitieve vaardigheden ontwikkelen zich snel, en ze worden steeds beter in het herkennen van de belangrijke mensen in hun leven. Vaders spelen een essentiële rol in dit proces door liefdevolle aandacht en verzorging te bieden.


Kortom, een pasgeboren baby herkent zijn vader door een combinatie van kijken, luisteren, ruiken en voelen. De band tussen een vader en zijn kind begint al tijdens de zwangerschap en groeit na de geboorte door interactie, genegenheid en tijd samen door te brengen.Papa worden, vader worden


Bewust bouwen aan een sterke verbinding met je baby? Op onze membersite, staat een contactoefening voor vader en baby tijdens de zwangerschap. Je kunt gratis member worden en ook gratis de contactoefeningoefening doen! Kijk op onze ouderpagina om je aan te melden als member.

406 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page