Deze impact heeft smartphone gebruik op baby's
top of page

Deze impact heeft smartphone gebruik op baby's

Bijgewerkt op: 25 mrt. 2023

Op je smartphone kijken is een aantrekkelijke activiteit. Er is veel te leren, te lezen, te doen en te kijken op je telefoon. Onwijs handig natuurlijk, maar er is ook een keerzijde als je naast smartphone bezitter ook nog ouder bent. Veelvuldig smartphone gebruik kan de band met je kind onder druk zetten. En dat wil natuurlijk geen enkele ouder. Lees hieronder wat het effect van jouw smartphone gebruik op je baby kan zijn.


De sociaal-emotionele ontwikkeling van je baby

Elke psycholoog die je raadpleegt, zal je vertellen dat het voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van je kind, belangrijk is om sensitief te reageren op zijn of haar behoeften en gedrag. Er is enorm veel wetenschappelijk onderzoek is naar dit onderwerp gedaan. Wat komt hieruit naar voren? Wanneer je telkens goed kijkt naar het gedrag van je kind, probeert te begrijpen wat je kind wil aangeven en vervolgens passend reageert, heeft dit veel voordelen voor de ontwikkeling van je kind. Je helpt je baby:

1. Om de wereld te leren kennen.

2. Om het eigen gevoel te leren kennen en begrijpen.

3. Om vertrouwen in anderen te ontwikkelen.


Basisvertrouwen

In het eerste levensjaar van je kind ontwikkelt het zich in een rap tempo. Het basisvertrouwen tussen jou en je kind staat centraal dit eerste jaar. Want, vanuit dit gevoel van vertrouwen kan je kind stapje voor stapje de wereld gaan leren kennen. Door hele kleine momentjes van afstemming, merkt je kind aan jou of iets oké is of niet. Een blik, het schudden van je hoofd, het optrekken van je wenkbrauwen, alle kleine signalen die jij geeft worden geregistreerd en geïnterpreteerd door je baby. In het contact met jou leert het omgaan met stressvolle situaties (zoals hongergevoel of het horen van plotselinge harde geluiden). Als je voldoende afgestemd bent op je kind, blijft je kind op jou vertrouwen. Onwijs belangrijk voor de rest van de ontwikkeling. Want dat vertrouwen in jou, gaat op latere leeftijd doorsijpelen naar andere gebieden. Als een baby merkt dat papa en mama te vertrouwen zijn en zijn of haar gevoel en signalen belangrijk vinden, zal het meer zelfvertrouwen ontwikkelen. Ook is het voor deze baby's makkelijker om op latere leeftijd stabiele relaties met anderen op te bouwen. Het oppikken van de signalen van je baby gebeurt veel minder en veel later, als ouders druk zijn met hun smartphone.



Kijken naar je baby

Baby's communiceren met hele kleine signalen. Wanneer ze echt dringend aandacht nodig hebben, is huilen het enige dat ze kunnen doen. Je pikt de signalen van je baby alleen op als je met je focus volledig of gedeeltelijk bij je baby bent. Smartphones hebben de neiging om onze volledige aandacht op te slurpen. Zelfs gedeeltelijk beschikbaar zijn is daardoor lastiger. Dit kunnen ouders beter als ze bijvoorbeeld aan het koken zijn of de was opvouwen. Baby's zijn helemaal afhankelijk zijn van anderen om te overleven. Daarom reageren ze er sterk op als hun signalen niet gezien worden. Het brengt paniek met zich mee. Natuurlijk is het niet nodig om heel de dag boven de wieg of box te hangen om geen enkel signaal te missen. Dat is ook echt onmogelijk. We weten dat baby's zich veilig en geborgen genoeg voelen, als er op ongeveer de helft van hun signalen wordt gereageerd. Merk je dat je belangrijke signalen van je baby hebt gemist? Dan kan je dit altijd weer repareren. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door alsnog te reageren en daarbij te benoemen dat je net even niet kon komen omdat de ovenschotel echt de oven uit moest (of iets dergelijks), maar dat je er nu wel bent.


Contact als je op je smartphone kijkt

Wanneer iemand op een smartphone kijkt, trekt deze vaak de volledige aandacht van die persoon. Als je als ouder veel op je telefoon kijkt, mis je veel meer signalen van je baby. Het observeren van je baby staat onder druk, waardoor je de signalen van je baby moeilijk of laat begrijpt en passend reageren ook lastiger wordt. Sensitief reageren is dus veel moeilijker, als je aandacht wordt opgeslokt door je telefoon.


Bovendien worden onze gezichten meestal vlak en uitdrukkingsloos als we kijken op een smartphone. Dit maakt het aflezen van het gezicht van de ouder voor baby's onmogelijk. Ze begrijpen een vlak gezicht niet, er is geen afstemming en dit brengt paniek met zich mee. Al binnen twee minuten zie je dat baby's ontregelen: ze maken gefrustreerde geluiden, worden motorisch onrustig en zoeken met hun ogen de omgeving af of er iemand anders is die wel beschikbaar voor hen is. Komt er binnen die twee minuten geen reactie? Dan beginnen veel baby's te huilen. Twee minuten klinkt heel kort, maar voor baby's die zo volledig afhankelijk zijn, blijkt het lang te zijn.


Wil je zelf het effect zien?

Op de Vlaamse televisie is een mooi fragment geweest, waarin je kunt zien welke impact twee minuten telefoongebruik van ouders heeft. Kinder- en jeugdpsychiater Binu Singh vertelt hoe het werkt.

Je kunt het filmpje hieronder bekijken.




Kijk wat je baby zegt

Op 21 april 2023 wordt onze gloednieuwe online cursus 'Kijk wat je baby zegt' gelanceerd. In deze online cursus train je jezelf door het kijken naar filmpjes, in het zien en begrijpen van de signalen die je baby geeft. Ook ontvang je veel inspiratie voor het reageren op de signalen van je kind. Deze cursus is geschikt voor aanstaande ouders en ouders met een baby tot 4 maanden. Van 6 tot 16 april gaat de presale van deze cursus van start (20% korting!). Klik op de knop hier onder als je meer informatie wilt.



1.173 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page