Hoe kan je je baby goed aan je laten hechten? 6 Tips
top of page

Hoe kan je je baby goed aan je laten hechten? 6 Tips


Hoe kan je je baby goed aan je laten hechten?

Onze allergrootste wens wanneer we een kind krijgen (naast dat het gezond zal zijn), is dat we het liefde kunnen geven. Dat je samen met je kind een sterke band zult opbouwen, een band die alle stormen te boven zal komen. En dat je kind vol zelfvertrouwen iets moois zal maken van het leven en gelukkig zal worden. De band tussen ouder en kind wordt vaak aangeduid met de term hechting. Wat wordt er precies met hechting bedoeld? En wat kan je doen om samen met je baby te bouwen aan een sterke band? In deze blog duiken we eerst even in de theorie en daarna volgen tips om je baby goed te laten hechten.


Wat is hechting?

De term 'hechting' is afgeleid van de Gehechtheidtheorie. Deze theorie is één van de meest onderzochte theorieën in de psychologie. In de kern gaat het er om dat baby's in het contact met hun ouders leren over sociale relaties en omgaan met emoties. Door alledaagse ervaringen, leren baby's of hun ouders wel of niet (emotioneel) beschikbaar voor hen zijn. Een baby is natuurlijk volledig afhankelijk van de ouders voor overleving. Kan de baby er op vertrouwen dat ze goed genoeg verzorgd worden? Goed genoeg verzorgd worden gaat over overleven (genoeg voeding en warme kleding), maar ook over genoeg veilligheid, geborgenheid en liefde om ontspannen te kunnen groeien en ontwikkelen. De eerste relaties die een mens heeft, zijn belangrijk. Ze vormen een basis voor alle andere relaties die volgen.


De Gehechtheidtheorie

John Bowlby was in de jaren '40-'50 van de vorige eeuw, de eerste die aandacht had voor gehechtheidsgedrag van baby's. In de jaren '70 werden verschillende soorten gedrag van zeer jonge kinderen, onderverdeeld (of geclassificeerd) in verschillende gehechtheidsstijlen. In experimenten werden kinderen in situaties gebracht die ze een onveilig gevoel kon geven, door met een onbekende persoon in een kamer te zijn, zonder aanwezigheid van de ouder. Vervolgens werd het kind weer met de ouder herenigd. Een analyse van het gedrag van het kind, zorgde ervoor dat het kind in een bepaald soort gehechtheidsstijl gecategoriseerd kon worden. Hoe reageert een baby als mama binnenkomt na een onveilige situatie: zoekt het kind direct de veiligheid bij mama en kalmeert het daardoor, blijft het zelfs bij mama overstuur of reageert het überhaupt niet op de onveilige situatie of op de moeder?


Deze strikte classificaties worden tegenwoordig niet meer gebruikt. De werkelijkheid is namelijk niet in categorieën te vatten. Toch is het wel interessant om te kijken naar het gedrag van jonge kinderen, met kennis van gehechtheid in het achterhoofd. Want veiligheid is een belangrijk basis voor een gezonde (sociaal-emotionele) ontwikkeling.


Wat is een veilige hechting?

Wat is veilige hechting?

Een kind dat veilig gehecht is, zal op spannende of verdrietige momenten weten dat ze bij papa of mama terecht kan voor veiligheid. Ze voelen zich veilig als ze bij papa en mama zijn, maar voelen zich ook veilig om steeds zelfstandiger te worden, wetend dat ze altijd op hun ouders kunnen terugvallen. In de kern gaat het er om dat deze kinderen zich voldoende gezien, gehoord en begrepen voelen door hun ouders, om een gezonde dosis zelfvertrouwen te ontwikkelen en om ook op anderen te durven vertrouwen.


Hechting en het karakter van het kind

Natuurlijk speelt het karakter van het kind ook een grote rol in de ontwikkeling van deze band. Een jong kind dat snel overprikkeld raakt, zal minder exploratief gedrag vertonen, dan een kind dat juist heel veel plezier heeft in het opdoen van veel nieuwe ervaringen en prikkels. Toch verwacht je bij beide kinderen ontdekkingstochten en hoop je voor hen dat ze de verbinding met hun ouders weten te vinden, op het moment dat alles ze even teveel is. Dat zal bij het ene kind dus eerder zijn dan bij het andere kind. Dat betekent niet direct dat het ene kind zich veiliger voelt bij ouders dan het andere kind.


Hoe kan ik mijn baby goed aan me laten hechten?

Verschillende factoren spelen een rol als je het hechtingsproces goed wilt laten verlopen:


1. Tijd Jouw baby heeft tijd samen met jou nodig om de verbinding samen sterk te houden. Door samen te zijn, leer je elkaar steeds beter kennen en voel je je steeds vertrouwder met elkaar. Dat betekent natuurlijk niet dat je nooit eens een oppas kunt regelen om iets leuks te gaan doen of dat je baby zich niet goed zal hechten als je naast het ouderschap ook nog werkt. Als je samen tijd doorbrengt en jij je baby verzorgt, zal het zich aan je gaan hechten.


2. Aandacht

Gebruik de tijd die je samen hebt goed. Leg je telefoon weg als je met je baby bezig bent, ongemerkt slurpt dat apparaat veel van onze aandacht op. Het is veel lastiger om de subtiele signalen van je baby op te merken als je focus grotendeels ergens anders ligt. Maak echt even verbinding met elkaar als je je baby verzorgt. Je kunt je baby volledig op routine verschonen, maar het wordt leuker voor jullie allebei als je tijdens het verschonen contact maakt. Waar kijkt je baby naar? Steekt het de hand uit? Hoe reageert het lijfje van je baby en wat zou dat kunnen betekenen?



3. Reageer op de signalen van je baby

Sensitief ouderschap, hechting baby

Baby's communiceren al vanaf de zwangerschap. Al direct na de geboorte kan je zien dat baby's op zoek zijn naar contact en verbinding. Ze gebruiken hun hele lijf om te vertellen wat ze interessant vinden en waar ze last van hebben, zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, honger, overprikkeling. Als je reageert op de signalen van je baby, zal het leren dat communiceren zinvol is. Je kind gaat leren dat wat hij/zij wil vertellen belangrijk is voor jou. En dat is enorm belangrijk voor het opbouwen van vertrouwen. Vertrouwen in jou, maar ook in zichzelf.


4. Wees voorspelbaar

Alles in de wereld is nieuw voor een baby. Een baby snapt de wereld natuurlijk nog niet zoals een volwassen persoon dat doet. Alle informatie die binnenkomt is nieuw en moet nog geïntegreerd worden in een wereldbeeld. Geen wonder dat baby's zoveel slaap nodig hebben! Je kunt je baby helpen met de wereld leren kennen, door kleine stukjes voorspelbaar te maken. Vooral bij dingetjes die je baby lastig vindt. Vindt jouw baby het bijvoorbeeld vervelend als er shirt over het hoofdje moet met aankleden? Geef vooraf telkens even een signaaltje, zeg iets of doe een kort kiekeboe momentje. Als je dit telkens herhaalt, zal je baby weten wat er komen gaat en dat kan geruststellend werken.


5. Praat met je baby

Een rustige stem heeft een enorme kalmerende werking op een baby. Baby's tonen al direct na de geboorte een voorkeur voor de stem van hun vader en moeder, omdat ze deze herkennen vanuit de buik. Als je baby overstuur is, kan jou stem even verlichting brengen. Ook om de wereld voorspelbaar te maken, is het nuttig om tegen je baby te praten. Vertel wat je er gaat gebeuren, vertel wat je baby ziet, doet of zou kunnen voelen. Je baby kalmeert er niet alleen van, maar zal er ook vlotter door leren praten!



Hoe bouw ik een goede hechting op met mijn baby

6. Draag je baby

Een goede draagdoek kan goed helpen bij het opbouwen van een fijne band samen. Ten eerste geeft het jou ontspanning als je even je handen vrij hebt om je dagelijkse dingetjes te doen, terwijl je weet dat je baby er relaxed bij hangt. Ten tweede is gebleken dat ouders die hun baby geregeld dragen, makkelijker de signalen van hun baby's oppikken en hun baby beter begrijpen. We weten dat dit tot gevolg heeft dat baby's zich meer ontspannen voelen, rustiger en meer tevreden zijn. Een win-win situatie dus!



Online zwangerschapscursus / ouderschapscursus

Online (zwangerschaps)cursus

Ben jij in verwachting of heb je een baby? Onze online cursus 'Kijk wat je baby zegt' kan je helpen om de signalen van je baby nog beter te begrijpen. Het helpt je met voorbereiden op het ouderschap en zal het opbouwen van een goede band samen makkelijker maken. In de cursus zie je allerlei filmpjes van baby's, waarbij een specialist ondertitelt welke signalen de baby geeft en wat er gebeurt als de ouder reageert. Super leuk en nuttig! Lees meer informatie over 'Kijk wat je baby zegt' of check de cursus via de gratis preview.



597 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page