top of page

Hoe weet ik dat mijn baby honger heeft?


Hongerige baby

Als je net vader of moeder bent geworden, vraag je je vast regelmatig af wat er allemaal door je baby heengaat. Heel de dag geeft je baby allerlei kleine signalen, waarmee het vertelt wat het voelt en wat het nodig heeft van je. Je baby geeft ook signalen als het trek begint te krijgen, nog voordat het echt fikse honger wordt. Het is essentieel om deze hongersignalen niet alleen te zien als tekenen van fysieke honger, maar ook als communicatie van emotionele behoeften.


Wanneer je baby honger heeft, is dit namelijk een vervelend gevoel voor je kindje. Baby's die honger hebben vragen niet direct om voeding. Ze weten namelijk nog niet wat honger is en hoe ze dit vervelende gevoel kunnen oplossen. Ze vragen vooral om hulp en steun bij hun vervelende gevoel.





Hoe weet ik dat mijn baby honger heeft?

Dit zijn de signalen dat je baby honger heeft


Het hongergevoel van je baby bouwt zich langzaam op. Je baby geeft allerlei signalen dat het trek begint te krijgen, voordat het begint te huilen. Laten we eens kijken naar de verschillende manieren waarop je baby hongersignalen kan uiten.



1. Tongbewegingen: Een van de subtiele hongersignalen die je baby kan laten zien, zijn tongbewegingen. Je baby kan zijn tong uitsteken, bewegen of zuigen op zijn tong als hij honger heeft. Dit is een natuurlijke reflex die aantoont dat je kleintje op zoek is naar voeding.



2. Smakken en zuigen: Naast tongbewegingen kan je baby beginnen te smakken, sabbelen op zijn handen of op zijn lippen zuigen. Dit zijn allemaal fysieke signalen die aangeven dat hij honger heeft en klaar is om te eten.



3. Zoeken naar de borst of fles: Je baby kan beginnen te draaien of zijn hoofdje heen en weer bewegen op zoek naar de borst of de fles. Dit is een duidelijk teken dat hij honger heeft en klaar is om gevoed te worden.


4. Wroeten en zuigen op handen: Sommige baby’s laten hongersignalen zien door te wroeten met hun hoofd tegen je borstkas of door op hun handen te zuigen. Ook dit zijn fysieke signalen die aangeven dat ze honger hebben en klaar zijn om te eten.


5. Onrustig gedrag: Een hongerige baby kan ook onrustig worden, friemelen of zijn armen en benen bewegen. Hij kan natuurlijk ook beginnen te huilen als het voeden niet snel genoeg gebeurt. Het is belangrijk om op deze signalen te letten en je baby snel te voeden om hem te kalmeren.



Reageren op de signalen van je baby


Door deze lichamelijke hongersignalen te herkennen en erop te reageren, vervul je niet alleen de fysieke behoeften van je baby, maar ondersteun je ook zijn emotionele welzijn. Het is een kans om te communiceren en een sterke band op te bouwen vanaf het allereerste begin. Dus let goed op de tongbewegingen, smakkende geluiden en andere fysieke signalen die je baby laat zien wanneer hij honger heeft, en reageer er met liefde en aandacht op, vanuit zowel het perspectief van de fysieke als de emotionele behoeften van je kleintje.


Wil je nog veel meer leren over de subtiele signalen die je baby geeft? Of wil je de hongersignalen zien in een filmpje? Volg dan helemaal GRATIS onze online mini-cursus: Babycommunicatie- de kracht van contact.







382 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page