top of page
Foto van schrijverMinke den Heijer

Hoe herken je een oververmoeide baby? 8 Signalen.

Als kersverse ouder is het normaal om je constant af te vragen of je baby gelukkig en gezond is. Een van de uitdagingen waar je mee te maken kunt krijgen, is het herkennen van oververmoeidheid bij je kleintje. Oververmoeide baby’s kunnen zich anders gedragen dan normaal en het kan lastig zijn om de signalen op te pikken. Hier zijn enkele tips om je te helpen begrijpen wanneer je baby oververmoeid is:


8 signalen dat je baby oververmoeid is.
Hoe herken je een oververmoeide baby?

8 Signalen dat jouw baby oververmoeid is


  1. Huilen zonder duidelijke reden: Als je baby plotseling begint te huilen zonder aanwijsbare reden, kan het zijn dat hij oververmoeid en/of overprikkeld is. Het huilen klinkt vaak hoog en gillerig. Het geluid is intenser zijn en je baby heeft meer tijd nodig om te kunnen kalmeren.

  2. Onregelmatige slaappatronen: Oververmoeide baby’s kunnen moeite hebben om in slaap te vallen of in slaap te blijven. Je zult merken dat ze vaker wakker worden tijdens dutjes en ’s nachts.

  3. Wrijven in de ogen en gapen: Net als volwassenen, geven baby’s vaak subtiele signalen wanneer ze moe zijn. Let op tekenen zoals wrijven in de ogen, gapen en wrijven aan hun oren.

  4. Een verhoogde spierspanning en houterige bewegingen: De lichaamstaal van je baby vertelt je veel over hoe je baby zich voelt. Een verhoogde spierspanning en houterige bewegingen kunnen een tekenen zijn van oververmoeidheid.

  5. Overmatige prikkelbaarheid: Oververmoeide baby’s kunnen snel geïrriteerd raken en moeite hebben met troost vinden. Ze zijn veel sneller emotioneel ontregeld en zijn reageren minder op geruststellende gebaren.

  6. Veranderingen in eetgewoonten: Sommige baby’s kunnen hun eetlust verliezen wanneer ze oververmoeid zijn, terwijl anderen juist meer kunnen gaan eten als een manier om zichzelf te kalmeren.

  7. Rode ogen en bleke huid: Let op fysieke tekenen zoals rode ogen en een bleke huid, die kunnen wijzen op vermoeidheid bij je baby.

  8. Moeilijk te troosten: Oververmoeide baby’s kunnen moeite hebben om getroost te worden, zelfs als je alle gebruikelijke methoden probeert die normaal gesproken werken. Ook contact maken met je baby is lastig als hij of zij oververmoeid is. Vaak kijken ze glazig langs je heen of door je heen.



Wat doe je als je baby oververmoeid is? 6 tips!


Hoe herken je een oververmoeide baby?
Vermoeide baby

Het is belangrijk om te onthouden dat elke baby anders is, dus niet alle tekenen van vermoeidheid zullen bij elke baby hetzelfde zijn. Als je denkt dat je baby oververmoeid is, probeer dan rustig en geduldig te blijven terwijl je hem helpt om te kalmeren en te rusten. Dat is natuurlijk best een uitdaging als je bezorgd bent en je je zelf waarschijnlijk ook niet zo fit voelt. Wat kan helpen?


  1. Scherm je baby af voor nieuwe prikkels. Zorg voor rust en zoek een vertrouwd ritme waar je baby rustig van wordt. Is het zachtjes wiegen? Een rustig liedje zingen? In hetzelfde tempo aaien over de rug? Elke baby heeft de eigen voorkeuren. Doe dit niet allemaal tegelijk. Kies één rustgevende techniek. Anders geef je je baby nog meer overprikkeling!

  2. Focus je aandacht op je ademhaling terwijl je je baby vasthoudt. Leg de nadruk op je uitademing (4 tellen inademen, 8 tellen uitademen), dit kan jouw zenuwstelsel tot rust brengen. Als jij rustiger bent, kalmeert je baby sneller.

  3. Loop door de kamer en focus je aandacht op de stappen die je zet, terwijl je je baby vasthoudt.

  4. Vraag hulp als je het zelf even niet trekt. Als jij erg onrustig wordt van het huilen, zal je baby op die golf van onrust ook onrustig blijven.

  5. Sommige baby's kalmeren van klassieke muziek of meditatiemuziek. Werkt dit niet voor je baby, maar wel voor jou? Doe oortjes in met rustige muziek, terwijl jij je baby troost.

  6. Observeer de signalen van je baby goed. Door tijdig op te merken dat je baby moe wordt, kan je oververmoeidheid voorkomen.

  7. Het klinkt misschien ouderwets, maar rust en regelmaat kunnen ervoor zorgen dat je voorkomt dat je baby oververmoeid raakt. Sommige baby's kunnen meer prikkels aan dan anderen. Kijk goed naar je baby om te leren wat hij of zij nodig heeft.


Met de tijd zul je leren de subtiele signalen van vermoeidheid bij je baby te herkennen. Wil je hier wat extra hulp bij? De online cursus 'Kijk wat je baby zegt' is een mooie manier om jezelf te trainen in het begrijpen van babysignalen. Bekijk filmpjes waarin een expert ondertitelt wat de baby met het lichaam vertelt. Je zult versteld staan!



1.208 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page