Meer kennis bij kraamzorg over hechting

Bijgewerkt: 23 aug 2019Fantastisch nieuws bereikte mij voorjaar 2016. Alle kraamverzorgenden moeten verplicht scholing over hechting volgen om zich voor de 2e keer te kunnen herregistreren. Wie had dat gedacht, toen ik een kleine 5 jaar terug als eerste aanbieder scholingsmodules voor kraamzorg over hechting ging ontwikkelen.

Nu rijst wellicht de vraag: ‘Wat valt er te over hechting leren?’ Het antwoord hierop is: ‘Heel erg veel!’ De gehechtheidstheorie is één van de meest onderzochte theorieën in de psychologie. In de basis gaat de theorie over hoe kinderen al vanaf de geboorte leren, dat hun ouders een veilige basis zijn waar vandaan ze de wereld kunnen gaan ontdekken en dat hun ouders een veilige haven zijn waar naar zij kunnen terug keren op de momenten dat zij dit nodig hebben. De ervaringen die baby’s opdoen als hun ouders hen troosten en koesteren, worden opgeslagen in het babybrein dat razend snel ontwikkeld. Ze worden niet zo zeer opgeslagen als belevenissen die ze later kunnen terug vertellen, maar als het basis gevoel waarmee de baby later in het leven zal staan. Belangrijk in deze basis is bijvoorbeeld eigenwaarde, vertrouwen in zichzelf en anderen, omgaan met emoties, dagelijkse stress en extra stresserende situaties. Allemaal belangrijke ingrediënten om een goede draai te kunnen vinden in het leven.

De rol van kraamzorg in het proces van hechting werd mij al snel duidelijk toen ik als jonge twintiger in de GGZ ouder-baby therapie gaf. De anekdotes die ik te horen kreeg varieerden van ‘ze adviseerde om mijn baby te laten huilen, ik moet zelf nog huilen als ik bedenk dat ik dat heb gedaan,’ tot ‘de kraamzorg heeft me door die eerste dagen geholpen, ik stortte in toen ze niet meer kwam.’

De mooie en minder mooie ervaringen die de gezinnen opdoen met hun kraamverzorgenden hebben een impact die verder reikt dan de kraamzorg zelf kan zien. Kraamverzorgenden zijn de begeleiders van een van meest ingrijpende periode in een mensenleven. Dagelijks zijn zij getuige van nieuwe ouder-kind relaties, die zoals eerder genoemd zeer vormend zijn voor hoe de baby zich zal ontwikkelen allerlei gebied.

Ondersteuning bieden aan die prille ouder-kind relatie en het hechtingsproces bevorderen, zou voor elke kraamverzorgende dus een kerntaak moeten zijn. Lang niet voor ieder ouder-kind paar loopt dit hechtingsproces soepel. Toch is het nog erg afhankelijk van de eigen levenservaring en het eigen inzicht van de kraamverzorgende hoe aan dit proces aandacht wordt gegeven. Doordat Kenniscentrum Kraamzorg scholing over hechting nu verplicht heeft gesteld, kunnen wij alle kraamverzorgenden meer leren over hechting en kunnen zij deze kennis weer verspreiden over de jonge ouders in Nederland. Fantastisch nieuws dus!60 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven