Bonding in het kraambed- Met welke taal ondersteun jij de band tussen ouder en baby?“Een kleine piranha” dat was de baby voor de moeder die bij mij kwam voor behandeling, ik noem haar Christy. Een kwetsbare vrouw met een belaste voorgeschiedenis, weinig zelfvertrouwen en zeer recentelijk een draak van een bevalling achter de rug. En een “driftkikker” dat was hij ook. Dat hadden ze in het ziekenhuis gezegd, omdat hij zoveel huilde en zo gretig en onrustig naar haar tepel hapte.

Christy, haar man en baby Samuel kwamen bij mij toen de baby 2 weken oud was. Hij sliep weinig en dronk onrustig. Ouders voelden zich wanhopig, gestresst en oververmoeid. Hoe moesten ze verder?

Haar onrustige baby vergrootte haar stress

Toen Christy na de loodzware bevalling uitgeput was en niet kon slapen door de nachtmerries die haar teisterden, was er nergens een roze wolk te bekennen. Nooit had ze verwacht dat haar lijf het zo zwaar te verduren zou krijgen. Het was een hele klap en moeilijk om te verwerken. Samuel had het ook zwaar (gehad) en huilde de eerste twee dagen non-stop. Amper sliep hij in deze dagen. De borstvoeding verliep stressvol en onrustig. Hoe moest zij nu haar eigen lichamelijke klap verwerken, als ze de rust niet kreeg om even bij te komen? Haar onrustige baby vergrootte haar stress.


Was dit nu het moederschap? Was dit nu haar baby?

“Een driftkikker” en “een kleine piranha” noemden de verpleegkundigen hem. En dat is wat Samuel werd voor Christy. Een driftige piranha, die iets van haar vroeg, dat zij hem op dat moment niet kon geven. Wat een ellendige start. Was dit nu het moederschap? Was dit nu haar baby? De overspoelende gevoelens van moederliefde waren ver te zoeken. Daarvoor in de plaats was er wanhoop en schuldgevoel. En dan nog ieders advies om vooral te genieten. Hoe dan?

Met een beetje ondersteuning ging de liefde stromen...

Met een klein beetje ondersteuning en een andere blik op haar baby, kon Christy gelukkig snel een andere visie op Samuel ontwikkelen en ging de liefde voor haar kind van de een op de andere dag stromen. Precies op die dag werd ook Samuel rustiger en sliep hij beter.

Hoe had de bonding tussen ouder en baby gelijk ondersteund kunnen worden?

Wat had Christy nu kunnen helpen om zich direct na de geboorte gesteund te voelen en positieve gevoelens ten opzichte van Samuel te ontwikkelen?

Labels die door zorgprofessionals aan pasgeborenen gegeven worden (soms gekscherend en altijd goed bedoeld), komen binnen bij jonge ouders. Bij de meer kwetsbare jonge ouders komen deze nog harder binnen. Wil je iets over de baby zeggen? Zeg dan iets positiefs of iets dat ouders begrip laat opbrengen voor de baby. Zorg ervoor dat je woorden bijdragen aan de moedergevoelens en vadergevoelens van de jonge ouders.

"Hij heeft ook moeilijke uren achter de rug. Net als jij kan hij alleen maar huilen."

In dit geval, zou de gretige baby die stevig aan hapt “sterk” en “krachtig” kunnen worden genoemd. Een opmerking die benadrukt hoe graag hij bij mama drinkt of hoe lekker hij haar melk vindt, zou ook heel goed passen.

Het vele huilen zou verklaard kunnen worden door de moeilijke bevalling. Deze moeder had veel sneller een band met haar baby gevoeld als iets tegen haar gezegd was in de trant van: “Hij heeft ook moeilijke uren achter de rug. Net als jij kan hij alleen maar huilen.”


Voor de rest van het leven...

Opmerkingen die begripvol zijn ten opzichte van de ouders, die het inlevingsvermogen en het saamhorigheidsgevoel vergroten. Dat zijn opmerkingen die ouder en kind samen op weg helpen na een (moeilijke) bevalling. Dat is taal, die de verhalen over het begin van het leven mooi maken. Dat is de taal die de band tussen ouder en kind een goede start geeft. Deze verhalen en deze band gaan een leven lang mee...

Wil je meer leren? Lees dan meer over ons scholingsaanbod. Je kunt een nascholing aanvragen voor jouw instelling of je kunt je aanmelden voor een van onze scholingen met open inschrijving.

#KCKZ #KNOV #Bonding #Hechting #Kraambed #Kraamzorg #Obstetrie #Gynaecalogie #Geboortezorg #Kraamtranen #Babyblues #Babyblues #ouderkindrelatie #InfantMentalHealth #Transitieouderschap #Nascholing

351 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven