Hoe raak ik als zorgprofessional niet opgebrand? - Werken met psychische problematiek bij ouders inEen reis

Elke nieuwe cliënt in de geboortezorg kondigt een nieuwe reis aan. Een reis die je samen met je cliënt gaat maken. Sommige reizen zijn prachtig en de romantiek die je ooit bedacht had bij het werken in de geboortezorg, komt volledig tot bloei. De baby wordt met open armen verwelkomd, gedijt goed en een warm nieuw gezin is geboren.

Stress rondom de geboorte

Niet alle reizen verlopen even soepel. Cliënten kunnen, beïnvloed door levenservaringen of omstandigheden, moeite hebben met de overgang naar het ouderschap. Het krijgen van een kind is één van de grote levensgebeurtenissen. We weten allen dat grote levensgebeurtenissen stress oproepen. Aan de cliënten is het om op een constructieve manier met deze stress om te gaan. Het is onnodig te zeggen, dat veel mensen moeite hebben om dit te doen en dat deze stress weer op het bord van de zorgprofessional terecht kan komen.

Een casus

Stel je voor, je werkt met een jonge alleenstaande moeder, met een borderline persoonlijkheidsstoornis en een geschiedenis in de prostitutie. Ze heeft een hele lieve buurvrouw en één vriendin, die haar graag een handje helpen als de baby straks geboren is, maar verder leeft ze geïsoleerd. Ze heeft geen contact meer met haar familie. Bij de lichamelijke controles tijdens de zwangerschap reageert ze bijna niet meer op wat je zegt en lijkt ze zich volledig voor je af te sluiten. Ze zegt heel blij te zijn met de baby: "eindelijk iemand die van haar houdt." Tijdens de zwangerschap maakt ze geen contact met de baby, zegt ze dat haar baby haar telkens schopt en pijn doet. In het kraambed merk je dat ze enerzijds heel betrokken is bij de baby, doordat ze zich volledig stort op het voeden van de baby. Tegelijkertijd merk je dat ze ook vaak boos wordt op de baby, omdat hij al haar tijd in beslag neemt. Naast het voeden geeft ze de zorg liever uit handen, maar ze vindt ook dat niemand anders goed genoeg voor haar baby zorgt en daar wordt ze boos van. Je merkt aan alles dat moeder en kind het zwaar hebben samen. De rustgevende cocon die je moeder en baby gunt in de kraamtijd, is ver te zoeken. Je maakt je zorgen over het welzijn van moeder, maar ook om de veiligheid van de baby. Kan deze moeder in deze eenzame omstandigheden wel de geborgenheid en stabiliteit aan de baby geven die hij nodig heeft?

Verschillende soorten psychische problematiek

Er zijn natuurlijk vele omstandigheden die de start kunnen bemoeilijken. Medische problemen, sombere gevoelens, onverwerkte rouw, seksueel trauma bij ouders, angstproblemen en noem zo maar op. Voor professionals in de geboortezorg is het heel belangrijk om zelf te blijven staan bij alle uitdagingen die ze op hun bord krijgen. Hoe kan je dit doen? Hier een paar tips.

Tips voor geboortezorg professionals bij het werken met cliënten met psychische problematiek

- Zorg voor een klankbord. Zorg dat er iemand is met wie je je verhaal kunt delen aan het eind van de dag. Dit is vooral een aandachtspunt als je in een solo-praktijk werkt of zzp-er bent in de kraamzorg. Het is belangrijk om jezelf verhaal kwijt te kunnen, zodat je heftige verhalen of gebeurtenissen kunt verwerken.

- Zorg voor voldoende ontspanning. Neem je balans tussen inspanning en ontspanning eens onder de loep. Deze balans is heel belangrijk om op de been te blijven in je werk. Is de balans goed? Is er voldoende ruimte voor je om tot ontspanning te komen? Hoe vul je deze tijd in? Wat helpt jou om te ontspannen?

- Een laatste cruciale tip: wees je er bewust van dat je de problemen van je cliënt niet hoeft op te lossen! Veel zorgverleners hebben het doel om alles goed te maken voor hun cliënten. Dat kan niet! Wat je wel kunt doen is luisteren naar je cliënt en proberen te begrijpen wat er zo moeilijk voor hen is. Je kunt samen bedenken wat verlichting of ondersteuning zou kunnen brengen. En je kunt ervoor zorgen dat er een warme overdracht plaatsvindt, zodat je cliënt zich gesteund blijft voelen, ook als jij weer uit beeld bent.

Meer leren over werken met cliënten met psychische problemen in de geboortezorg?

Wil je inhoudelijk meer leren over verschillende soorten problematieken die je in de praktijk kunt tegenkomen bij cliënten en hoe je hiermee kunt omgaan, meld je dan aan voor onze scholingen.

Scholingen die goed aansluiten bij dit thema zijn:

- Hechting rondom de geboorte

- Stress in de zwangerschap

- Kwetsbaar jong ouderschap

- Weerstand bij aanstaande ouders

- Vroegsignalering van onveilige hechting

- Psychische en psychiatrische klachten in het kraambed


62 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven