Gratis van Babykennis Academie

Informatiekaart- Signaleren en ondersteunen ouder-kind relatie

Zou het niet fantastisch zijn als we elke baby een kansrijke start kunnen geven in het leven?

Voor de ontwikkeling van een baby of jong kind is het heel belangrijk dat de volwassenen die voor hen zorgen, reageren op hun behoeften. Dit gaat niet allee om de lichamelijke behoeften, maar ook om de emotionele behoeften. Wanneer ouders en verzorgers dit doen, ontwikkelt een gezonde band tussen ouder en kind. Deze band is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van de baby. Als zorgprofessional kun je deze band ondersteunen, zelfs al tijdens de zwangerschap en tijdens het prille begin van het leven.  De informatiekaart 'Signaleren en ondersteunen ouder-kind relatie' geeft concrete handvatten, om eventuele problemen in deze band op een invoelende manier bespreekbaar te maken. Deze informatiekaart is opgenomen als bijlage in de NCJ richtlijn ouder-kind relatie (maart 2021).

Voorzijde

Het model op de kaart laat heel eenvoudig zien wat er gebeurt in het gevoel en gedrag van ouders en zeer jonge kinderen. Een onrustige, huilende baby kan de ouders bijvoorbeeld een gevoel van falen geven of boos maken. Die onzekerheid of boosheid werkt weer door in hoe ouders hun kindje benaderen en zo kunnen gedragspatronen ingesleten raken. Eenvoudige tips geven professionals handvatten voor wat zij zelf kunnen doen om de relatie te ondersteunen. 

Achterzijde

De achterzijde geeft een overzicht van risicofactoren die de ontwikkeling van de veilige ouder-kind relatie onder druk zetten. Ook geeft het aan wanneer doorverwijzing naar een Infant Mental Health-specialist geïndiceerd is. De Infant Mental Health-specialist DAIMH kan vervolgens moeilijkheden in de vroege ouder-kind relatie behandelen (zie: www.daimh.nl).

Ontwikkelaars

Deze informatiekaart is ontwikkeld door Marieke Huigen (Babykennis, Ouder en Kind Praktijk Marieke Huigen) en Minke den Heijer (Babykennis). De ontwikkeling is ondersteund door Baby Friendly Nederland.

Meer leren...

Wil jij en/of je collega's meer leren over gehechtheid en jouw rol bij het ondersteunen van gehechtheid als zorgprofessional? Lees dan meer informatie op onze website of vraag nascholing bij ons aan. We hebben bestaand aanbod, maar maken ook graag nascholingen op maat toegespitst op jouw praktijk situatie. 

Privacy disclaimer:

Persoonsgegevens worden automatisch verwerkt en niet aan derden verstrekt. U kunt zich te allen tijden afmelden voor de nieuwsbrief en de persoonsgegevens worden op verzoek gewist.